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Western Australian Coding Rule 

0318/07 Drug induced anaemia    

 

WA Coding Rule 1014/05 Drug induced anaemia is superseded by ACCD Coding Rule Drug-
induced anaemia (Ref No: Q2938) effective 1 July 2015; (log in to view on the ACCD CLIP portal). 

 

DECISION 

WA Coding Rule 1014/05 Drug induced anaemia is retired.  

[Effective 01 Jul 2015, ICD-10-AM/ACHI/ACS 9
th
 Ed.] 
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Western Australian Coding Rule 

1014/05 Drug induced anaemia    

Q. 

What anaemia code do you use when anaemia is documented as being due to drugs: D64.9 or 
D61.2? 

Is this toxic anaemia? 

Documentation: “Anaemia due to chemotherapy.” No further specificity regarding the anaemia is 
documented. 

A. 

There is no specific index entry for anaemia due to drugs. Coding Matters (Vol 16, 3) advises: 
“coders shouldn’t assume all cases of drug induced conditions should be assigned to a toxic code.” 
D61.2 Aplastic anaemia due to other external agents should not be assigned for documentation of 
drug induced anaemia, not otherwise specified. Assignment of D61.2 requires documentation of 
the term “toxic.” 

For documentation of anaemia (not further specified) due to drugs, assign D64.9 Anaemia, 
unspecified with an external cause code to specify the type of drug. A more specific anaemia code 
should be assigned in preference to D64.9 if a specific type of anaemia is documented in the 
record. 

 

DECISION  

This query has been forwarded to the ACCD for guidance. In the interim, assign D64.9 
Anaemia, unspecified with an external cause code to specify the type of drug, for 
documentation of anaemia (not further specified) due to drugs. A more specific anaemia 
code should be assigned in preference to D64.9 if a specific type of anaemia is documented 
in the record. 

[Effective 01 Oct 2014, ICD-10-AM/ACHI/ASC 8
th
 Ed.] 

 

 

 

 


