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Western Australian Coding Rule 

0318/40 Procedures normally not coded 

 

ACCD Coding Rule Imaging services (November 2013) referenced in WA Coding Rule 1113/04 
Procedures normally not coded was retired on 30th June 2017. Clinical coders should be guided by 
ACS 0042 Procedures normally not coded. WA Coding Rule 1113/04 Procedures normally not 
coded is therefore retired.  

 

DECISION 

WA Coding Rule 1113/04 Procedures normally not coded is retired. 

[Effective 01 Jul 2017, ICD-10-AM/ACHI/ACS 10
th
 Ed.] 
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Western Australian Coding Rule 

1113/04 Procedures normally not coded 

Q. 

Should NCCH Coding Rule ‘Imaging Services’ October 2013 be applied to all procedures listed in 
ACS 0042 Procedures normally not coded? 
 

A. 

NCCH Coding Rule ‘Imaging Services’ published in October 2013 gave guidance on when to 
assign codes from ACHI Chapter 20 Imaging Services: 

Q: Eighth Edition Education Workshop FAQs - Part 1 
In the workshop presentation there were some scenarios where codes were assigned for 
imaging services such as CT and MRI guidance, where they were performed in association 
with other procedures. Even though these were done under anaesthetic should they be 
coded? 
A: As per ACS 0042 Procedures normally not coded, codes from ACHI Chapter 20 Imaging 
services should only be coded in certain circumstances, such as where cerebral 
anaesthesia is required in order for the procedure to be performed. The scenarios in the 
recent Eighth Edition Education should not have assigned codes for CTs and MRIs. 

The title of ACS 0042 indicates that the procedures listed are normally not coded unless they 
meet one of the exceptions listed in the Standard. Therefore the default coding practice is to not 
code the listed procedures, unless it has been documented that cerebral anaesthesia was required 
to perform the procedure. 

The fact that a procedure listed in ACS 0042 has been performed under anaesthesia does not 
necessarily mean that it should be coded. There must be evidence that cerebral anaesthesia was 
required in order to perform the procedure in order for it to be coded. 
 

DECISION 

Procedures listed in ACS 0042 Procedures normally not coded should only be assigned in 
certain circumstances as listed in the Standard, such as where cerebral anaesthesia is 
required for the procedure to be performed.  

[Effective 26 Nov 2013, ICD-10-AM/ACHI/ACS 8
th
 Ed.] 

 


