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Western Australian Coding Rule 
0722/22 Intravascular ultrasound  

In Twelfth Edition an ACHI code for intravascular ultrasound has been created. It has been added 
to the ACS 0042 Procedures normally not coded – Imaging services Exceptions and is now coded 
when performed with certain interventions. Code also Instructional notes have been added to the 
relevant interventions. 

 

[Effective 1 July 2022, ICD-10-AM/ACHI/ACS 12th Ed.] 

 

 

 

 

 

 
 

 
 
 

 
 
 

 

 

 

 

 



WA Coding Rules are a requirement of the Clinical Coding Policy MP0056/17 
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Western Australian Coding Rule 

0710/05 Intravascular ultrasound   
The Chronicle of ICD-10-AM/ACHI/ACS First-Tenth edition advises: 
 
 ACHI code 55054-00 [1949] Intraoperative ultrasound of other site no longer exists. It was 
 inactivated along with a number of other intraoperative imaging codes in 7th edition to allow 
 for other specific codes to be assigned where applicable, as part of the review of ACS 0042 
 Procedures normally not coded.  
 

WA Coding Rule 0210/04 Intravascular ultrasound is therefore retired.  

 

DECISION 

WA Coding Rule 0210/04 Intravascular ultrasound is retired.  

[Effective 01 Jul 2015, ICD-10-AM/ACHI/ACS 7th Ed.] 
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Western Australian Coding Rule 

0210/04 Intravascular ultrasound 

Q. 

Could we have a guideline on how to code IVUS, a relatively new procedure performed with 
cardiac angiography and PTCA. Usually the ultrasound is performed with angiography to gauge 
size of the vessels before intervention. A catheter with the U/S device inside is placed inside the 
particular vessels being investigated. We are coding coronary angiography and intraoperative 
ultrasound of other site. Sometimes it is performed with PTCA to check on the effect of the PTCA 
during the procedure. It seems no angiography is done in that case so we are coding PTCA and 
intraoperative ultrasound of other site. Would this be correct?  

 

A. 

Your coding is correct. IVUS should be coded to 55054-00 [1949] Intraoperative ultrasound of other 
site and should be coded if performed with anaesthesia (except local).  

 
DECISION 

IVUS should be coded if performed with anaesthesia (not local). Assign 55054-00 [1949] 
Intraoperative ultrasound of other site  
[Effective 17 February 2011, ICD-10-AM/ACHI/ACS 6th Ed.]  
 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 
 

 


